Zehirli Tekne Boyası Nasıl Uygulanır?

27-12-2022 13:27
Zehirli Tekne Boyası Nasıl Uygulanır?
Zehirli tekne boyası uygulama süreci, evinizi boyama sürecinden biraz daha karmaşıktır. Bunun nedeni bir teknenin gövdesinin evinizin duvarlarından daha fazla unsura maruz kalması ve su, güneş ve tuz gibi çok daha sert koşullara dayanabilmesi gerektiğidir. Denizde bulunan yosunlar, mikroorganizmalar ve diğer canlı türleri teknenin gövdesine ve tabanında zamanla korozyona neden olabilmektedir. Bu zararlı etkileri ortadan kaldırmak için zehirli tekne boyası uygulayabilir ve teknenin yüzeyinde meydana gelebilecek yapışmaları engelleyebilirsiniz.
Ayrıca teknelerinizin alt yüzeylerinde ve diğer bölgelerinde oluşabilecek hasarların tamiri için dış etkenlere karşı dayanıklılığı artıran jelkot kullanabilir ve teknenizi daha sağlam ve göz alıcı hale getirebilirsiniz.
Peki tekne boyası nasıl uygulanır? Teknenizin boyasının mümkün olduğunca uzun ömürlü olmasını sağlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1) Teknenizin yüzeyini temizleyin ve hazırlayın. Boyamadan önce teknenizin gövdesindeki kir ve pislikleri su ve sabunla temizlemelisiniz. Bu işlem tamamlandıktan sonra aşağıdaki ikinci adıma başlamadan önce tamamen kurumasını bekleyin.
2) Cıvata ve metal bağlantı parçaları gibi metal yüzeylerde pas oluşumunu önlemek istediğiniz tüm alanlara astar veya kirlenme önleyici boya (kullandığınız boya türüne bağlı olarak) uygulayın. Bu, teknenizin boya işinin ömrü boyunca bu alanları korozyondan korumaya yardımcı olacaktır.
3) Zeminler, perdeler, kamara alanları ve güverte yapıları dahil olmak üzere tüm iç yüzeylere, her uygulama üreticinin spesifikasyonlarına göre tamamen kuruduktan sonra (genellikle en az 24 saat) 24 saat içinde iki kat epoksi astar uygulayın.

Zehirli Tekne Boyası Nedir?

Zehirli tekne boyası, içeriğinde kimyasallar içeren bir boya türüdür. Bu boyalar teknelerin gövdelerini hasar ve korozyondan korumak için kullanılır. Bu zehirli boyaların bazıları krom, kadmiyum ve kurşun gibi maddeler içerebilir. Bu kimyasallar, hava koşullarına ve çevresel etkenlere karşı daha iyi koruma sağlamak amacıyla boyaya eklenmektedir. Zehirli tekne boyası uygulanması halinde teknenizin gövdesinde ufalanma veya soyulma olmadan uzun süre dayanabilecektir. 

Zehirli Boya Kullanımı Gerekli Midir?

Zehirli boya kullanımının temel amacı teknenizin gövdesini yosun ve midye gibi deniz organizmalarının büyümesine karşı korumaktır. Bu organizmalar, boya tabakasının yüzeyine nüfuz ettiğinde teknenizin gövdesinde büyümeye başlayacaktır bu da boyadaki çatlaklar veya hatta küçük çizikler nedeniyle olabilir. Endişe verici bir hızla büyürler ve zaman içinde çok fazla hasara neden olurlar. Bu hasarın ilk belirtisi genellikle teknenin alt kısmı ile üzerinden geçen su molekülleri arasındaki sürtünmeden kaynaklanan sürtünme artışıdır. Bu, teknenizin sadece daha yavaş olmakla kalmayacağı, aynı zamanda artan ağırlık nedeniyle alabora olmaya veya batmaya daha yatkın olacağı anlamına gelir!

Zehirli Tekne Boyası Neden Kullanılır?

Teknenizi tuzlu suda kullanmayı planlıyorsanız, maksimum koruma için zehirli tekne boyası uygulamanız önerilir. Bu boya türü yosun, midye ve diğer organizmalar gibi deniz canlılarının teknenizin gövdesine yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Bu durum teknenizin görünümüne zarar verebilir ve temizlenmesini zorlaştırabilir. Ayrıca korozyona karşı korumaya yardımcı olur ve teknenizi temizlemek için harcanan süreyi azaltarak temizliği kolaylaştırır. Zehirli tekne boya kullanma gerekliğinin özeti teknelerin daha uzun ömürlü olmalarını sağlamak içindir. Tekne bir yatırımdır ve bu nedenle ona özen gösterilmelidir. Bakım, teknenizin ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. 

Zehirli Tekne Boyası Çeşitleri

3 temel zehirli boya türü vardır: sert, yumuşak ve suda kendiliğinden eriyen boyalar.
Sert zehirli boya, sürtünme olaylarına karşı yüksek dayanıklılığa sahip boyalardır. Teknelerde pürüzsüz bir yüzeye sahip olmak istiyorsanız bu boya türünü tercih edebilirsiniz. Sürat teknelerinde daha fazla tercih edilen bir zehirli tekne boyası çeşididir.
Kendiliğinde eriyen boyalar, alttaki yüzeye zarar vermeden boyanın üst katmanlarını çözerek çalışır. Kalıntı daha sonra suda yüzer veya bir hortumla yıkanarak uzaklaştırılır. Bu boya türü her türlü deniz kaplamasını çıkaracak su bazlı, çevre dostu bir çözümdür.
Yumuşak zehirli boyalar daha soft bir koruma sağlayan boya çeşitleri arasında yer alır. Bu boya tipi zımparalamalara karşı daha hassas olduğu için bu işlemden kaçınılmalıdır. Uygulama gerçekleştirildikten sonra tekne en kısa zaman içerisinde deniz suyu ile buluşturulmalıdır.

Zehirli Tekne Boyası Nasıl Seçilir?

Tekneniz için hangisinin en uygun olduğuna karar vermek için her boya türünün artılarını ve eksilerini tatmak gerekir. Ayrıca teknenizin yapısı ve ihtiyacına göre bu kararı vermek daha doğru olacaktır. Örneğin teknenizin gövdesi, sığ sularda dip yapmak veya üzerinde çizgilerin olması gibi aşınma ve yıpranmaya maruz kalıyorsa, yumuşak bir kopolimer dip boyasına göre sert bir epoksi boya tercih etmek daha doğru olacaktır.

Zehirli Boya Uygulama Adımları

Zehirli boya, denizcilik sektöründe yaygın olarak kullanılan teknik malzemelerden biridir. Teknelerin kirletilmesine, aşınmasına ve hasar görmesine sebep olacak herhangi bir madde ile temas halinde kalması durumunda alt yüzeylere yapışan maddeler teknenin içindeki nemi etkiler. Bu etkiyi engellemek için zehirli boya uygulanması olumlu sonuçlar verecektir.
 

Boyama için gerekenler

Öncelikle tekne boyaması uygulamasından önce yüzeylerin temizliği titiz bir şekilde yapılmalıdır. Temizlik işleminde deterjanlı su, daha kirli bölümleri temizlemek için ise tiner kullanabilirsiniz. Yüzeyi pürüzsüz hale getirmek için zımparalama işlemi yapmalısınız. Bu nedenle bir zımparaya ihtiyacınız olacaktır. Boya işlemine geçmeden önce poliüretan içerikli astar kullanarak mikroorganizma oluşumlarını engelleyebilirsiniz. Bu işlemden sonra astarın üzerine ise zehirli boya uygulamasına geçebilirsiniz. Teknenizin ihtiyacına göre zehirli boya seçimi yapabilirsiniz.  

Teknenin incelenmesi

Teknenizi inceleyerek boyaya ihtiyacı olan bölgeleri tespit edin. Detaylı bir incele sonrası boya yapmadan önce gidermeniz gereken hasarları belirleyin. Temizlenecek alanlar ve macunla doldurulması gereken hasarlı bölgeleri belirleyin. 

Boyanacak yüzeyin hazırlanması

İnceleme işlemini tamamladıktan sonra zehirli boya uygulayacağınız yüzeyi boyaya elverişli hale getirmeniz gerekmektedir. Bunun için yüzeyi iyice temizleyin ve çatlakları çift kompenentli macunlar ve jelkotla tamir edin. Pürüzsüz bir yüzey elde etmek için zımparalama işleminin ardından boya uygulamasına geçebilirsiniz.

Boyanın uygulanması

Yüzeyi boya için elverişli hale getirdikten sonra boyanızı uygulamaya başlayabilirsiniz. Koruyucu ekipmanlarınızı giydikten sonra tercihinize göre rulo, fırça ya da püskürtme tabancasıyla zehirli boyayı teknenize uygulayabilirsiniz.

Zehirli Tekne Boyası Uygularken Dikkat Edilecekler

Maske, eldiven, gözlük gibi koruyucu ekipmanlarınızı giyerek boya işlemini gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin. Boyama esnasında boyada yer alan kimyasalların sağlığınızı olumsuz etkilememsi için boyayı solumaktan mutlaka kaçının.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.