Tekne Boyama için Jelkot vs. Tekne Boyası: Hangisi Daha İyi?

27-09-2022 12:58
Tekne Boyama için Jelkot vs. Tekne Boyası: Hangisi Daha İyi?

Deniz, huzur veren masmavi rengi, insan ruhuna vuran dalgaları ve çağırdığı en güzel duygularla özgürlüğün ve sonsuzluğun simgesi. Bu yüzden eğer bir insan denizin tadını bir kez aldıysa artık kara hayatının kendisi için uygun olmadığını anladığı söylenir. Tekneler ise sonsuzluk yolcularını maviliklere taşıyarak engin düşüncelerle hayallerine ulaşmalarını sağlayan bir taşıt olmanın ötesinde aynı zamanda denizleri aşan büyük bir tutku. Bu nedenle biz, tıpkı Jose Saramago gibi denizciliğin sadece iki ustadan öğrenilebileceğini düşünüyoruz; Birincisi deniz, ikincisi ise tekne... Bu yazımızda deniz ve tekne tutkunları için faydalı olacağına inandığımız tekne boyama işleminde kullanılan jelkotlar ve tekne boyalarının karşılaştırmasını yapacak ve hangisinin daha iyi olduğu hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız. Hazırsanız yelkenler fora! 

Jelkot Nedir?

Jelkot, reçine esaslı bir kaplama malzemesidir. Cam elyafı koruyarak, pürüzsüz bir zemin elde edilmesini sağlar ve ayrıca yüzeye göz alıcı, parlak bir görünüm kazandırır. Uygulandığı alan üzerinde sertleşir ve oluşan boşlukları kapatıcı özellik gösterir. Tekne boyama işleminde sadece yatların yüzeyini iyileştirmek için değil, aynı zamanda pürüzsüz, parlak ve dayanıklı bir yüzey elde etmek için kullanılır. Çoğu teknenin fiberglas dış gövdeden yapıldığı göz önüne alındığında, jelkotlar, cam elyafı dış etkenlerden koruyarak renk vermede yardımcı olur. Bu sayede bir teknenin gövdesi ve dış yüzeyinin su ve ultraviyole ışıkların zararlı etkilerinden dolayı çürümesini önler. Sızıntı ve çatlaklara karşı da koruma ve onarma görevi görür. Uygulandığı yüzeyde kuruyup sertleşerek kalıcı bir görünüm sağlar ve dayanıklılık kazandırır. En önemli avantajlarından biri yüksek dayanıklılığa sahip olmasıdır. Tekne yüzeyleri su ve güneşle zamanla reaksiyona girerek ya da darbe gibi nedenlerden dolayı bozulmalara uğrar. Bu ve benzer nedenlerden dolayı yüzeylerde oluşan bozulmaları ve hasarları gidermek için tekne boyama işleminde jelkotlar mükemmel yeteneğe sahiptir.  

Jelkot Türleri

Tekne boyama ve tamir işlemlerinde kullanılan iki tip jelkot türü bulunur. Bunlardan birincisi genel amaçlı olarak kullanılan standart özelliklere sahiptir. Diğeri ise özel jelkotlar olarak adlandırılabilir. Her iki tür de polyester reçinelerden oluşur ve katalizör olarak kullanılır. Standart türleri diğerine göre daha yumuşak ve esnek bir yapıya sahiptir. Titreşim durumlarında esneme özelliğine sahip olduğu için çatlaklara karşı koruma sağlar. Özel jelkotlar ise daha sert bir yapıya sahiptir ve standart türlere nazaran çizik oluşumlarına karşı daha dirençli bir yüzey kazandırır. Ayrıca fırça tipi ve püskürtme olarak iki farklı türde jelkotlar bulunur. Farklı onarım ihtiyaçlarına göre farklı fiyatlarda jelkotlar vardır. Zımparalanabilir, şeffaf performans, yüksek ısı ve kimyasal dayanımlı gibi birbirinden farklı çeşitliliğe sahiptir.

Tekne Boyası Nedir?

Tekne boyama uygulaması için kullanılabilecek diğer seçenek ise tekne boyalarıdır. Jelkotlara göre daha fazla renk alternatifine sahip olan tekne boyaları ile hasara uğrayan yüzeyleri onarabilir teknenize yeni ve parlak bir görünüm kazandırabilirsiniz. Uygulandıktan sonra kuruması daha kısa süren tekne boyaları daha pratik ve hızlı uygulanması açısından tercih sebebi olabilir. Özel bir formüle sahip olan tekne boyalarının, zararlı güneş ışınlarına karşı yüzeyleri koruma özellikleri jelkotlara nazaran daha zayıftır.  Ayrıca sahip oldukları ince yapıları nedeniyle darbe ve çiziklere karşı daha hassastır. Ancak boyaya ekleyebileceğiniz farklı çözümlerle kalınlaştırılmaları sağlanabilir. 

Tekne Boyası Türleri

Tekne boyaları, yüzey tabakasının istenen özelliklerine bağlı olarak farklı katkı maddeleri ile çeşitli polimer türlerinden yapılabilir. Tekne boyama uygulamalarında kullanılabilecek iki tür boya vardır. Temel olan, boyanın kendisidir, doğrudan bir kutudan uyguladığınız hazır karışımdır. Bununla birlikte, onarım ihtiyaçlarınıza göre ek faydalar sağlayacak bileşenler eklenebilir. Günümüzde piyasada çok sayıda hazır iki bileşenli tekne boyası bulunmaktadır. Tipik seçenekler şunlardır:

Antifouling koruyucu kaplamalar: Yosun, mantar ve mikroorganizmaların birikmesini önlemek için teknenin alt yüzeylerinde kullanılır.

UV koruyucu kaplamalar: Bu seçenek, tekne yüzeylerindeki UV ışınlarından kaynaklı renk bozulmasını, güneş hasarını ve çatlakları yavaşlatmak için kullanılır.

Kaymaz kaplamalar: Teknenin güvertesini, özellikle de yürüyüş alanını boyamak için uygun olan bu boya çeşidi temel boyaya eklenerek kullanılır.

Son astarlar: Tekne boyasını daha dayanıklı hale getiren ve ek bir koruyucu tabaka sağlayan kaplamalardır.

Tek Bileşenli Poliüretan Boyalar: Tekne yüzeylerine canlı bir görünüm ve üst kalitede parlaklık sağlayan boya çeşididir. 

İki Bileşenli Poliüretan Boyalar: Uygulaması diğer boya türlerine göre daha zor olan iki bileşenli poliüretan boyalar, tekne yüzeylerine yüksek mukavemet kazandırır. Parlak bir görünüm ve uzun ömürlü dayanıklılık için idealdir.

Alkid Emaye: Hava şartları ve sudan kaynaklı yüzeylerde meydana gelebilecek korozyana karşı yüksek dayanıklılık sağlayan bir boya türüdür. 

Jelkot vs. Tekne Boyası

Teknelerinizi tamir etmek, yeniden boyamak veya kaplamaları yeniden uygulama ihtiyacı söz konusu olduğunda karşınızda iki seçenek vardır. Tekne boyama yaparken her iki uygulamanın da avantajları ve dezavantajları bulunduğu için jelkot ve tekne boyası seçenekleri arasında kararsız kalınabilir. Tekne boyama işleminde bu ikilemden kurtulmanıza yardımcı olmak için jelkot ve tekno boyası seçeneklerine daha yakından bakmakta fayda var.

Görünüm

Eğer önceliğiniz dayanıklılık, kalite ve uzun ömürlü kullanımsa tekne boyama yaparken jelkotlar sizin için doğru seçenek olacaktır. Yüksek koruyucu özellikleriyle tekne yüzeylerini uzun süre güneşin, suyun ve diğer dış etkenlerin olumsuz etkilerine karşı korurlar. Teknenizin dış görünümüne önem veren biriyseniz sizin için tekne boyaları daha fazla renk seçeneği sunar. İstediğiniz renkte tekne boyası bulabilir zevkinize göre teknenizi kişiselleştirebilirsiniz.

Dayanıklılık

Jelkot ile tekne boyası arasındaki farklılıklardan biri de dayanıklılık özellikleridir. Solma ve çatlama durumlarında mükemmel sonuç veren jelkotlar, teke boyalarıyla karşılaştırıldığında uzun süreli muhafaza sağlar. Teknenize yapacağınız kaplamanın uzun süre dayanmasını istiyorsanız jelkotlar bu yüzden doğru seçim olacaktır. Tekne boyaları daha ince yapıları nedeniyle dış şartlara karşı kısa süreli muhafaza sağlar ve iki üç yılda bir kaplama işlemini tekrarlamanız gerekebilir.

Koruma

El işçiliğinin yoğun olarak uygulandığı jelkotlar, diğer boyama türlerine göre çizik, leke, çürüme ve diğer lezyonlara karşı daha iyi koruma sağlar. Boşluklara nüfuz etme özellikleri nedeniyle tabaka halinde uygulandığında alanın her bölgesine yayılarak etkili bir şekilde kaplama yapma imkânı tanır. Ayrıca kimyasal maddelerle temas halinde direnç göstererek etkisini uzun süre muhafaza eder. 

Çevresel etki

Tekne boyaları içerdiği kimyasal maddeler nedeniyle jelkotlarla kıyaslandığında çevresel etkileri açısından daha olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yapısında yer alan kimyasal elementler suya karıştığında canlı yaşamına zarar verici özellikler gösterir. Çözülmeleri ve parçalanmaları daha kolaydır. Jelkotlar ise daha dayanıklı yapıya sahip olduğu için çevresel etkiler açısından daha avantajlı sonuçlar doğurur. 

Fiyat

Tekne boyama maliyetleri söz konusu olduğunda teknenizin boyu, uygulanacak alanın genişliği gibi faktörler belirleyici olacaktır. Ancak tekne boyaları ek korumalara ve bileşenlere ihtiyaç duyacağı için jelkotlardan daha maliyetli olacaktır. 

Tekne Boyama için Hangisi Tercih Edilmeli?

Dayanıklılığı, uygun maliyeti, uzun süreli olarak dayanabilmesi, dış şartlara karşı yüzeyleri daha iyi koruması nedeniyle jelkot, tekne boyama işlemi için daha iyi bir çözümdür. Bununla birlikte uygulanması ve el işçiliği daha büyük titizlik gerektirir. Kuruması için de tekne boyalarına nazaran daha uzun bir süre gerektirir. Ancak denizcilik, aynı zamanda sabır demektir ve en iyi sonuçlar için emek harcamanın kıymetini en çok deniz ve tekne tutkunları bilir. 

Seçiminizi yaptıktan sonra sizi güneşin yelken açtığı limanlara taşıyacak tekne boyama işleminizi tamamlayın ve o güzel şiirde anlatıldığı gibi geride bekleyiniz olup olmadığına aldırmadan kendinizi denize atın. Yelken olun, kürek olun, dümen olun, balık olun, su olun. Gidin gidebildiğiniz yere.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.