Karavana Cam Elyaf Çatı Kaplaması Nasıl Uygulanır?

13-07-2022 12:47
Karavana Cam Elyaf Çatı Kaplaması Nasıl Uygulanır?
Bu yazıda sizlere cam elyaf çatı ya da diğer adı ile fiber çatı kaplama uygulaması hakkında bilmeniz gereken püf noktaları anlatacağız. Ancak başlamadan önce fiberglas nedir hatırlayalım. Fiberglas, bir RV çatısı inşa etmek için kullanılan yaygın malzemelerden biridir. Hafif ve dayanıklıdır ancak zamanla aşınma ve yıpranma belirtileri gösterebilir. Cam elyaf çatı kaplama işlemi uygulamak tam da burada fark yaratabilir. Diğer yandan, uygulama esnasında cam elyaf keçeler kullanmak ise kaplamayı çok daha kolay hale getirerek size büyük fayda sağlayacaktır. Uygulamanın avantajları arasında karavan çatını su geçirmez hale getirmek, çatlamaya karşı dayanıklı hale getirmek ve çatınızın ömrünü uzatmak vardır.
Karavan çatınızda fiber çatı kaplama gibi bir değişim yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları özenle takip etmeyi unutmayın! 

Cam Elyaf Çatı Kaplaması Yapılırken İzlenecek Adımlar

Bilmeniz gereken adımları sizin için derledik:
 

Hazırlık

Burada yapmanız gereken ilk şey fiberglas çatı kaplamasını seçmektir. Fiberglas çatıya uygun farklı kaplama türleri vardır. Bunların arasında seçim yapmak tamamen tercihinize ve bütçenize bağlıdır. Bazı kaplamalar, RV çatı hareketi ile esnemeye dayanıklı bir kaplama oluşturmak için akrilik fiberglas reçineler kullanır. Burada ne kadar malzemeye kadar ihtiyacınız olduğu çatının alanına bağlıdır. Ancak ideal olarak önerilen maksimum kapatıcılık sağlamak için birkaç kat sürmektir. Böylelikle ekstra bir koruma katmanı sağlayabilirsiniz.
Diğer yandan işleme başlamadan önce hava durumunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Fiberglas çatı kaplaması uygulandıktan sonra kuruması için zamana ihtiyacı olan bir uygulamadır. Dolayısıyla yağmur, dolu, kar gibi hava olaylarının işinizi bozmasını istemeyeceksiniz. Diğer yandan; aşırı güneş ışığı da kaplama uygulamasını olumsuz etkileyebilir. En iyi sonucu alabilmek için gölgeli bir alan seçmeye özen gösterin. Eğer iç alanda çalışıyorsanız alanınızı iyice havalandırdığınızdan emin olun.

Koruyucu Kaplama Kullanın

Bir RV'yi temizlemeye ve bir çatı kaplaması uygulamaya başlamadan önce, bu kısımda püskürtmelerden kaçınmak için koruyucu kaplamaya ihtiyacınız olacaktır. Burada amacımız RV'nin dışını olası bir akıntıdan korumaktır. Koruyucu örtü ile uğraşmak istemiyorsanız eğer fiber çatı kaplama uygularken ekstra özen göstermeniz gerekmektedir. Bunun için RV'nin kenarlarından aşağı doğru olan dökülmeleri ve sıçramaları temizlediğinizden emin olun.

Kenarların ve Havalandırma Deliklerinin Çevresine Bant Uygulayın

Bu kısımda ise su geçirmez fiberglas bir bant ihtiyacınız doğacaktır. RV fiberglas çatı bakımı için hazırlık çalışmaları tüm contaların ve havalandırmaların korunmasını da içerir. Cam elyaf çatı kaplamanın yanlara sıçramasını önlemeye yardımcı olmak için çatının kenarlarını ve havalandırma deliklerinin çevresini bantlayın. Bunu yapmak size temiz çizgilerle çok daha düzgün bir görünüm kazandıracaktır.

Yapraklardan, Kirden ve Kalıntılardan Kurtulun

Temizlik içinse elzem olarak bir uzun saplı süpürge ile isteğe bağlı bir air blower ihtiyacınız olacaktır. Çünkü, RV çatı yaprakları, kiri ve tozu çok sever. Bu nedenle uygulamaya başlamadan önce çatınızı iyice temizlemeniz önemlidir. Temiz bir zemin üzerinde çalışmak, pürüzsüz ve kusursuz bir sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.

İnatçı Lekeler ve İzlerden Kurtulmak için Çatıyı Yıkayın

Aynı şekilde yine orta yahut sert kıllı bir fırça ile RV fiberglas çatısında kullanıma uygun hafif deterjan ve suya ihtiyacınız olacaktır. Çatınızdaki inatçı kiri, lekeyi ve küfü güzelce temizleyin. Bunu yaparken doğaya ve çatıya zararı olmayan yeşil ürünleri kullanmaya özen gösterin. Örneğin, daha sert kimyasallar vernik için iyi bir yöntem değildir. Bir RV'nin nasıl düzgün şekilde yıkanacağını bilmek önemlidir.

Tüm Çizikleri veya Kusurları Kaldırın

Bu adım için ise ince ve orta kumlu zımpara kağıdı ile bir durulama hortumuna ihtiyacınız olacaktır. Çatıyı nazikçe zımparalamak, oksidasyon belirtilerini ve diğer kusurları gidermeye yardımcı olacaktır. Ayrıca zımparalama kaplamanızın yapışmasını arttırmaya yardımcı olacak hafif dokulu bir yüzey sağlar. İnce toz parçacıklarını gidermek için zımparalamadan sonra çatıyı suyla durulayın. Uygulama işlemine başlamadan önce ise çatının tamamen kurumasını bekleyin.

Cam Elyaf Çatı Kaplamasını Uygulayın

Son olarak uygulama kısmına geldik. Bu kısım için uzun saplı pösteki rulosu, boya fırçası ve boya karıştırma çubuğu ve kaplamayı daha kolay hale getirmek için cam elyaf keçe ve dokumalara ihtiyacınız olacaktır. Reçine olarak genel amaçlı polyester reçine kullanabilirsiniz. 
Polyester reçinenizi ürünün kullanma talimatlarınca doğru hızlandırıcı ve sertleştirici oranında uygulamadan hemen önce iyice karıştırın. İlk cam elyaf takviye tabakasını serip üzerine reçineyi önce rulo yardımıyla yayıp ıslatın. Sonra fırça yardımı ile elyafın reçineyi iyice emmesini ve çatının tüm kenarları ve köşeleri kaplamasını sağlayın. Daha iyi sonuçlar için havalandırma delikleri, çatı pencereleri, klima üniteleri gibi alanlar etrafında dikkatlice çalışın.
İlk katı uyguladıktan sonra tamamen kurumasını beklemeden ikinci kat ile devam edin. Elyaf ve reçine katlarının uygulanmasını tamamladığınızda kompozit ezici rulolar yardımı ile kaplamanın üzerinden geçerek hava kabarcıklarını ortadan kaldırabilirsiniz. Polyester tamamen kürlenip, kemiksi sertliğe ulaşana kadar (2-3 gün beklenmesi önerilir) yağmurun çatınıza temas etmediğinden emin olun. İşlemler bittikten sonra yeni ve gıcır gıcır cam elyaf çatı kaplamanız hazır!
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.