Enjeksiyon Kalıplama ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

27-09-2022 14:44
Enjeksiyon Kalıplama ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Enjeksiyon kalıplama, imalat sektöründe son 20 yılda kendini gösteren bir üretim metodu olarak ön plana çıkmıştır. Birçok sektörde ihtiyaç duyulan çeşitli ebatlara sahip plastik malzemelerin seri olarak üretilmesini sağlayan bu imalat metodu gün geçtikçe sürekli gelişim göstermiş ve daha düşük maliyetlerle üretim yapılmasına imkân tanımıştır. El aletleri, optik, tıp, medikal, havacılık, elektronik ve otomotiv endüstrisi başta olmak üzere birçok sektöre yönelik imalat imkânıyla kolay, hızlı ve çok büyük miktarlarda hızlı bir şekilde plastik malzeme üretimi gerçekleştirilmektedir. 

Enjeksiyon Kalıplama Nedir?

Çeşitli endüstriler tarafından kullanılan plastik bileşenleri imal etmek için kullanılan yaygın bir işlemdir. Plastik ürünlerin yüksek miktarlarda çok kısa sürede üretilmesini sağlar. Yüksek sıcaklıklarda dayanabilen plastik malzemelerin yüksek dayanıklılık özellikleri, plastik üretiminde kullanılan metallerin yerini almaktadır.

Enjeksiyon Kalıplama Nasıl Çalışır?

Plastik ham madde, enjeksiyon kalıplama için kullanılan makine içinde eritilir ve daha sonra yüksek basınç altında kalıba enjekte edilir. Bundan sonra, malzeme soğutulur, katılaşır ve daha sonra kalıp açılarak serbest bırakılır. Bu teknik sayesinde, ölçüleri önceden planlanmış sabit boyutlu bir plastik ürünün çok miktarda üretilmesi mümkün olur.

Bu imalat metodunda kullanılan makineleri, motorlu, hidrolik ve hibrit olarak farklı türlere sahiptir. Makinelerin yapısı, eritilmiş malzemeleri kalıba gönderen bir enjeksiyon ünitesinden ve kalıbı çalıştıran bir sıkıştırma ünitesinden oluşmaktadır.

Enjeksiyon Kalıplama Süreci

Enjeksiyon kalıplama işlemi üç aşamaya ayrılabilir:

1.Enjeksiyon süreci

2.Tutma ve Soğutma süreci

3.Kalıplama ve Bitirme süreci

Enjeksiyon kalıplama, granüllerin malzemenin giriş noktası olan hazneye dökülmesiyle başlar. Plastik granüller daha sonra ısıtılır ve enjeksiyon için hazırlanırken silindirin içinde eritilir. Malzeme daha sonra enjeksiyon ünitesinden kalıp boşluğuna iletilir. Malzeme soğuduktan ve sertleştikten sonra kalıp açılır ve kalıplanmış kısım dışarı atılır.

İlk bakışta, işlem basit görünse de, üretilen plastik bileşenlerin genel kalitesini sağlamak için sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gereken birçok parametre içerir. Süreci ve parametreleri derinlemesine anlamak, üreticilerin ihtiyaç duydukları kalite ve tutarlılıkta plastik bileşenlerin üretilmesini sağlar.

1. Enjeksiyon süreci

Adım 1: Doğru ham maddeyi ve kalıbı seçme

Üretime başlamadan önce, doğru ham maddelerin ve kalıpların seçilmesi veya oluşturulması önemlidir. Çünkü bunlar nihai bileşenleri oluşturan temel unsurlardır. Çünkü belirli plastik türleri belirli kalıp tasarımları için uygun olmayabilir. Ham madde ve kalıp test edilip seçildikten sonra enjeksiyon kalıplama işlemi başlayabilir.

Adım 2: Plastik ham maddenin beslenmesi ve eritilmesi

Enjeksiyon kalıplama makineleri hidrolik veya elektrikle çalıştırılabilir. İşlemi başlatmak için, ham maddeler makinenin üstündeki hazneye boşaltılır. Vida döndükçe, bu ham maddeler yavaş yavaş makinenin namlusuna dayanır. Vidanın dönüşü ve namludan gelen ısı yavaş yavaş ısınır ve plastik ham maddeyi eritir. İşlemin bu bölümünde doğru sıcaklıkların muhafaza edilmesi, plastiğin verimli bir şekilde enjekte edilebilmesini ve son parçanın doğru bir şekilde oluşturulmasını sağlamanın anahtarıdır.

Adım 3: Plastiğin kalıba enjekte edilmesi

Erimiş plastik, namlunun ucuna ulaştığında, kapı (plastik enjeksiyonunu kontrol eden) kapanır ve vida geri hareket eder. Bu, belirli miktarda plastikten çekilir ve enjeksiyona hazır vidadaki basıncı oluşturur. Aynı zamanda, kalıp aletinin iki parçası birbirine yakındır ve kelepçe basıncı olarak bilinen yüksek basınç altında tutulur. Doğru basınç elde edildiğinde vida ileriye doğru hareket eder ve erimiş plastik kalıba enjekte edilir.

2. Tutma ve Soğutma süreci

Plastiğin çoğu kalıba enjekte edildikten sonra, belirli bir süre basınç altında tutulur. Bu, ‘tutma süresi’ olarak bilinir ve granüllerin tipine ve parçanın karmaşıklığına bağlı olarak milisaniyeden dakikaya kadar değişebilir. Bu tutma süresi, plastiğin aleti paketlemesini ve doğru şekilde oluşturulmasını sağlamak açısından önemlidir.

Tutma aşamasından sonra vida geri çekilir, basıncı serbest bırakır ve parçanın kalıp içinde soğumasını sağlar. Bu ‘soğutma süresi’ olarak bilinir, ayrıca birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar değişebilir ve bileşenin üretim hattına atılmadan ve bitirilmeden önce doğru şekilde ayarlanmasını sağlar.

3.Kalıplama ve bitirme süreci

Tutma ve soğutma süreci geçtikten ve kalıp tamamlandıktan sonra, pimler veya plakalar kalıbı aletten çıkarır. Bunlar bir bölmeye veya makinenin altındaki banda düşer. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, bileşenler paketlenmeye ve üreticilere dağıtılmaya hazır olacaktır.

Enjeksiyon Kalıplamanın Avantajları

Enjeksiyon kalıplama, çeşitli malzemelerin kalıplanmasına izin veren çok yönlü bir işlemdir ve bu da onu tamamen farklı amaç ve gereksinimlere sahip sayısız endüstri için popüler bir seçenek haline getirir. Büyük miktarlarda plastik malzemeleri uygun bir maliyetle üretme yeteneği, bu imalat metodunu çeşitli malların üretimi için ideal hale getirir. Sahip olduğunuz ev eşyalarının birçoğunun enjeksiyon kalıplama kullanılarak üretilmiş olması bunun kanıtı niteliğindedir.

Kusursuz Hassasiyet

Malzemenin kalıba enjekte edilmesi ve daha sonra kalıp tarafından şekillendirilmesi nedeniyle, kusurların sayısı en aza indirilebilir. Bu, her koşuda, öncekiyle aynı olan bir parçayı tekrar tekrar üretebileceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle enjeksiyon kalıplama, havacılık ve otomotiv gibi malzeme kalitesi açısından yüksek hassasiyet gösterilmesi gereken sektörlerle de popülerdir.

Dayanıklılık

Diğer birçok üretim yönteminden farklı olarak, üretilen plastik parçaların dayanıklılığı ve güvenilirliği açısından gelişmiş olanaklar sağlar. Örneğin, oluşturulan kalıplara dolgu maddeleri eklenebilir, bu da plastik malzemenin yoğunluğunu azaltmaya ve her parçayı daha güçlü hale getirmeye yardımcı olur. 

Otomasyon

Enjeksiyon kalıplamanın tutarlı sonuçlar üretmesinin başlıca nedenlerinden biri, gerçek üretim sürecinin çoğunun otomatikleştirilebilmesidir. Bu sayede insan hatası olasılığı en aza indirilir ve aynı zamanda makinenin tutarlı bir oranda ve çok miktarda parça üretilmesi sağlanır.

Maliyet Verimliliği

Enjeksiyon kalıplama, plastik malzemeleri üretmek için en uygun maliyetli çözümlerden biridir. Maliyet konusu kullandığınız malzemelere ve tasarımların karmaşıklığına bağlı olsa da, diğer üretim yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha düşük maliyetli üretim yapılmasına olanak tanır.

Çevre Dostu

Son olarak, çevre bilincinin her zamankinden daha önemli olduğu bir dünyada, bu uygulamaçevre dostu bir imalat metodu olarak ön plana çıkar çünkü neredeyse hiç atık üretimine yol açmaz. Ayrıca, kullanılmayan her malzeme parçasının yeniden kullanılması mümkündür.

Enjeksiyon Kalıplama Uygulamaları

Birçok sektörde kullanılan ve ihtiyaç duyulan malzemelerin hatasız, hızlı ve seri üretimle çok miktarda üretilebilmesi enjeksiyon kalıplama uygulamalarının popüler hale gelmesine sebep olmuştur. Ayrıca, tekrarlanabilir bir üretim metodu olduğu için bir dizi uygulama için kullanılır. Ambalajlar, şişe kapakları, oyuncaklar, taraklar, müzik aletleri ve bileşenleri, sandalyeler, küçük masalar, saklama kapları, mekanik parçalar, otomotiv parçaları ve bileşenleri gibi üretim öğelerini içerir.

 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.