Araç Modifiyesi için Öğrenmeniz Gerekenler

24-03-2023 15:57
Araç Modifiyesi için Öğrenmeniz Gerekenler

Araba icat edildiğinden beri daha cezbedici olması için görüntü iyileştirme çabası hep vardı. Son zamanlarda modifiye, iyileştirme çabası için çok cazip bir seçenek haline geldi. Peki araç modifiyesi nedir ve buna dair detaylar nedir, gelin hep beraber öğrenelim.

Araç Modifiyesi Nedir?

Kelimenin Türkçedeki karşılığı değiştirmek ve kişiselleştirmektir. Pratik olarak ise bir şeyi gözle görünür derecede değiştirmek ve farklılaştırmak anlamına gelir. Modifiye ise kelime olarak genellikle otomobil sektöründe kullanılmakta ve günden güne daha tercih edilebilir bir hale gelmektedir.

Modifiye denilince akla gelen iki farklı yol vardır; dış görünümü değiştirmek için yapılan dış modifiye ve iç aksamları değiştirmeye ve verimini arttırmaya yönelik yapılan iç modifiye. Genellikle tercih edilen ve rağbet gören dış modifiyedir. Böylelikle daha düşük bir bütçeyle değişiklik yapılır. İç modifiye buna nazaran daha maliyetlidir ve genellikle motor sporları ile uğraşan kişilerin tercihidir.

Araç modifiyesi ciddi sabır ve zaman gerektiren bir iştir. Hele ki iç modifiye yaparken aracın gücünü arttırmayı amaçlıyor olabilirsiniz, fakat gerekli güvenlik önlemlerini almadığınız takdirde yapacağınız araç modifiyesi ciddi kazalarla sonuçlanabilir.

Araç Modifiyesi Nasıl Yapılır?

Araç modifiyesi yapmak isteyen araç sahipleri, ilk olarak yapmayı düşündükleri değişiklikleri planlamalıdırlar. İç modifiye yapılması öngörüldüyse, işin ehli ve profesyonel bir ekip ile çalışmak gerekir çünkü iç modifiye doğru olarak yapılmadığı takdirde ekonomik olarak zorlayıcı olabilir.

Araç modifiyesinde görsel olarak farklılık yaratmak amaçlanıyorsa dış modifiye tercih edilecek demektir. Burada da öne çıkacak olan görsel planlamadır. Tasarım alanında başarılı firmalarla görüşmek, öngörülen nihai sonuca en yakın sonuca ulaşmak daha kolay olacaktır.

Eğer hem iç hem de dış araç modifiyesi yapmak amaçlanıyorsa her iki modifiye için fikir almakta fayda var. Bu süreçte de araç sahiplerini cep yakan faturalar karşılayabilir. Zira araç modifiyesi özellikle iç modifiye, araç değerinin iki kat fiyatına dahi sonuçlanabilir. Bu durumda araç sahiplerini uygun modifiye için başka bir yol bekliyor; yapılacak detaylı bir araştırma sonucu kişinin parçaları kendi imkanlarıyla temin etmek ve bir ustaya yaptırmak veyahut özel servisler aracılığıyla bu süreci ilerletmek. Özel servis ek bir ücret almadığından modifiye işlemi daha az maliyetle tamamlanabilir.

Araç modifiyesinin iç ve dış modifiye olarak iki farklı seçenek sunduğunu söylemiştik. Şimdi bunları daha detaylı inceleyelim:

1. İç Modifiye

Tekrar belirtmek gerekirse iç modifiyeiç aksamda değişiklik yapmak ve aracın gücünü arttırmak için yapılan araç modifiyesidir. Yapılacak iyileştirmelerle doğru orantılı olarak ciddi bir maliyete sebep olabilir ve zaman gerektirir. İç modifiye kendi içinde de ayrı alt başlıklarda değerlendirilir.

Performansa Yönelik Modifiye

Aracın performansını iyileştirmek için yapılan her türlü değişiklik bu kategoride değerlendirilir. Jant, fren veya motorda yapılabilecek ve bu aksamların güçlenmesine yönelik her değişiklik, performansa yönelik modifiyeye örnek gösterilebilir.

Fren Modifiyesi

Aracın aksamlarının eskimesi ya da o aksamdan daha fazla verim alabilmek için değişikliğe gidilebilir. Motoru daha güçlü hale getirmek isterken yapılan modifiyeler fren mesafesinin uzamasına neden olabilir veya zamanla araç fren yapmakta zorlanabilir. Bu amaçla fren modifiyesiyle fren daha yüksek performans sunan bir modelle değiştirilebilir.

Chiptuning

2000 yılından sonra üretilen araçların büyük çoğunluğu, motorun elektronik kontrolünde yer alan çip teknolojisiyle üretilir. Chiptuning ile çiplere müdahale edilir ve motorun ayarları değiştirilir. Hız sınırı ve emisyon değerleri yasal düzenlemeye tabi tutulduğundan genellikle çiple motorun gücü ve ulaşabileceği maksimum hız sınırlandırılır.

Tabi bu işlem bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Araç belirlenen emisyon değerinin üstünde çıkarsa TÜVTÜRK’ün egzoz emisyon ölçümünden geçemeyebilir. Doğal olarak emisyon pulu alamaz ve fenni muayeneden de geçemez. Araç modifiyesiyle parçalarıyla oynandığından, parçalar garanti kapsamından çıkabilir. Yapılan modifiye sonucu motor normalde sıcak ya da beklenmedik bir şekilde çalışabilir. Bu da beraberinde ciddi arızalar getirir.

Motor Değişikliği

Genellikle pist yarışlarında yarışan araçlarda sıklıkla kullanılır. İşlemin uzman firmalarla yapılması gerekir. Anlaşma sağlanan firmalar değişim dışındaki tüm yasal işlemlerde de sorumludurlar. Eğer ki uzman firmalarla anlaşma sağlamadan farklı kurumlarla motor değişikliği yapmak istiyorsanız bazı hususları bilmenizde fayda var:

  • - Yeni motorun emisyon değeri, yasal sınırlara uymalı.
  • - Silindir hacmi olarak motor dizel ise, yeni motor eski motordan en fazla %50 oranında büyük olabilir.
  • - Silindir hacmi olarak motor benzinli ise, yeni motor eski motordan en fazla %30 oranında büyük olabilir.
  • - Eğer mühendislik şirketleri ile çalışılacaksa, değişim için proje çizilmesi gerekir.
  • - Proje Türk Standartları Enstitüsü tarafından kabul görmelidir.
  • - Proje uygulandıktan sonra gerekli belgelere noterden tescil edilmelidir.
  • - Tescilden sonra ruhsat değiştirilmemelidir.

Jant Değişikliği

    Jant değişikliğiyle araçlar hem daha yüksek hızlara daha rahat bir şekilde çıkabilir hem de güvenli sürüşü arttırır. Jant değişikliği herhangi bir yasal müdahaleye tabi değildir. Fakat yapılan değişiklik sonucunda aracın yürür aksamında oluşabilecek bir arıza, garanti kapsamında değerlendirilmez.

    2. Dış Modifiye

    Araç modifiyesinde dış modifiye tercih edildiyse aracın performansına yönelik değil görünümüne yönelik değişiklik yapılacağı anlamına gelir.

    Görsel Modifiye

    Amaç aracın performansında bir değişiklik yapmak değil, aracı kozmetik olarak değiştirmektir. Aracı filmle kaplatmak, boyamak, jant değişikliği gibi başlıkları kapsar.

    Kaplama

    Araç kaplamasında belli başlı kurallar vardır. Araç kaportası boya koruma gibi sebeplerde şeffaf film ile kaplanabilir ve ruhsatta herhangi bir değişiklik yapmaya gerek duyulmaz. Ancak kaplamada renkli film tercih edilecekse, ruhsatta değişiklik yapılmalıdır.

    Cam film uygulamasının da belirli standartları vardır. Binek otomobillerde yalnızca 1 ve 2 numaralı filmlerin kullanılmasına izin verilir. Ticari araçlar 3 ve 4 numaralı filmleri de kullanabilir. Ayrıca renkli cam film uygulamak, her türden araç için kesinlikle yasaktır.

    Boyama

    Eğer aynı renk kullanılacaksa ruhsatta herhangi bir değişikliğe gerek kalmaz, fakat farklı bir renk tercih edilecekse TÜVTÜRK renk tespitinin ardından ruhsata yeni renk eklemelidir.

    IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.